16 Mart 2011 Çarşamba

Babalar ve Evlatları ...


.
İster kız ister erkek çocuğu olsun babaların çocukları ile kurduğu bağ çok güçlüdür. Pek çok kız evlat ileride eşlerinde bu olumlu ya da olumsuz özellikleri ya arar ya da bulur, erkek evlatlar ise baba oldukları gün babalarının olumlu ya da olumsuz özelliklerini kendilerinde gözlemlemeye başlar.
Özgüvenin oluşmaya başladığı dönem, babaların kritik kararları ile biçimlenir. Baba olmak aile içinde bir rol iken, kişilerin bu rolü duygusal kimlik haline dönüştürmeleri, kız ya da erkek olsun çocukların zihninde tek bir tanıma dönüşme riskini taşır. Halbuki sosyal hayatta kendi kimlikleri ile var olmaları için, babalarının da kimi zaman hata yapabileceğini, güçsüzleşebileceğini, kişisel talepleri ve hayalleri olabileceğini, ağlayabileceğini ve özür dileyebileceğini görmelerine izin verilmelidir. Bu sayede birer yetişkin adayı çocuklar, ileride kendi hayatlarını kurarken yaşayabilecekleri aksilikler karşısında daha hızlı toparlanma ve devam etme gücünü bulacaklardır.
Sorumluluk bilinçlerinin gelişimi, babaların verdikleri onay-cesaretlendirme ve güven ile doğru orantılıdır.
Aile bağlılığı kavramı ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Bizim ülkemizde aşırı seviyede bağlılık nerdeyse bağımlı aile ilişkilerine neden olmakta ve bireylerin kendi hayallerini hep ikinci sıraya koydukları gözlemlenmektedir. Aile büyüklerinin onay vermediği hiçbir şeyi dile dahi getiremeyen, aile kurmuş ancak halen ergen olan anne ve babalara ne yazık ki rastlanmaktadır.
Aileden gelen sevgi ve güven desteği şüphesiz çok önemli bir değer, ancak unutmayalım şarta bağlanmış hiçbir ilişkinin sağlıklı olduğu düşünülemez, sonuçları hüsrandır.
Kim olduğunuzu hatırlayın, evlatlarınızın da kendileri olmasına izin verin.
Hayata geç kalmış bireyler yetiştirmeyin.
Sevgilerimle,
Derya Akkaya
Yaşam Koçu

Hiç yorum yok: