3 Aralık 2011 Cumartesi
Yeni Nesil Ders Çalışma Teknikleri
30 Kasım 2011 günü Nişantaşı Anadolu Lisesinde 12.Sınıf Öğrencilerine ''Yeni Nesil Ders Çalışma Teknikleri''üzerine koçluk sohbeti gerçekleştirdim.
.
Üniversiteye hazırlık aşamasında ders çalışmaktan yorulan, bildiklerini unutan, artık öğrenemediğinden yakınan,sınavda başarısız olacağı korkusunu yaşayan gençlerimize, mahsur kaldıkları bu alandan çıkmalarına yardımcı olacak yöntemleri şu şekilde sıralayabilirim;
.
Ders çalışmak doğru planlandığında oldukça keyifli bir etkinliğe dönüşebilir. :)
.
Okuldan eve geldiğinizde okul kıyafetlerinizi çıkarın ve rahat kıyafetlerinizi giyin.
.
Ders çalışmaya başlamadan önce odanızda düzenleme yapın.Dağınıklık dikkatinizi dağıtır ve enerjinizi boşa harcarsınız.Telefonlarınızı sessize alın ve bir süreliğine uzakta bulundurun.
.
Ara verdiğinizde çalışma ortamınızdan çıkın.
.
Odaklandığınızda, çalışmanızın performansı hem artar hem de daha az yorulursunuz.
.
Renkli kalemler kullanın, renklerin psikolojik etkisi kanıtlanmış deneyler mevcut.Pastel tonlar enerjinizi neşeli ve keyifli yöne çeker.
.
Yanınızda mutlaka su bulundurun.Su, arındırır,,, Su şifadır,,, sizi sakinleştirir ve ortamın enerjisini pozitif de tutar.
.
Önemli sınavlar öncesi iyi bir uykunun etkisi çok fazladır, odanızı havalandırın ve hafif yemekler tüketin.
.
Ders çalışırken kısa notlar alın ve evde en çok zaman geçirdiğiniz alanlara yerleştirin,başka şeylerle ilgilendiğiniz durumlarda bile algılarınız açık bu bilgileri not eder.
.
Ders çalışma konularınızı zordan kolaya doğru belirleyin.Çünkü kolay konulara enerjinizi kullanırsanız, zorlandığınız durumlarda çoktan yorgun düşer ve yetiştiremediğinizi veya zamanın yetmediğini düşünerek umutsuzluğa kapılırsınız.
.
Ders çalışırken soru çıkararak sınava hazırlanın.
.
Grup ders çalışmalarında rol paylaşımı yapın.Biri sözcü,biri değerlendiren biri not alan olsun.Bir sonrakinde görev değişikliği yapın.Kendi öğrenme modelinizi seçin.
.
Keyif alınan her anın enerjisi yüksek olur ve olumlu düşünmenize etki eder.Başarı, kendinize inanmanız ile doğru orantılıdır.
.
Korku bir düşüncedir, kurduğunuz olumsuz cümle gruplarından beslenir.Örneğin, ben yapamam, başarısız olacağım vb.. gibi.Sınav öncesinde kendini hazır hisseden kişi sınav sonucunu garantiler.Hazır hissetmek için ezbere değil, öğrenerek ders çalışın.
.
Ders çalışırken bağlantı kurma yöntemi hafızanızı güçlendirir.Seçeceğiniz iki konuyu karşılaştırın ve şu soruların cevaplarını not alın.
Ortak noktaları nedir?
Farklılıkları nelerdir?
Neyi çağrıştırıyor?
....
.
Sözel konuları çalışırken, olayları gözünüzde canlandırmayı deneyin.Resimlemek görsel hafızanıza da bilgi aktarımı yapmanızı sağlar ve sınav esnasında hatırlamanıza yardımcı olur.
.
Ders çalışırken ara vermeyi unutmayın.Bilgilerin kaydı için dinlenmeye ihtiyacınız var.Ara verdiğiniz anlarda çalışma ortamınızdan çıkın, yürüyün, müzik dinleyin, atıştırın, sohbet edin...30-40 dk ders, 10 dk ara önerilmektedir.
.
Sürekli şikayet edenlerden uzak durun, kazanmak istediğiniz okulu şimdiden ziyaret edin.Öğrencisi olduğunuzu hayal edin.Resme dışarıdan bakmak değil, resmin içerisinde kendinizi hayal etmek onu gerçekleştirir.Albert Einstein'in 'Hayal gücü bilgi gücünden önemlidir.' görüşünü bilim adamları da onaylamaktadır.Zihinsel aktivasyon, hızlı öğrenmenin önemli bir yolu ve fiziksel çalışma kadar verimli olduğu kanıtlanmıştır.
.
Her anından çok keyif aldığım bu sohbetin sonunda tekrar görüşmek ümidi ile ayrıldım. Nazik davetleri için başta Nuran ve Deniz Hn'a çok teşekkür eder, okuldaki tüm öğretmenlerimize sıcak karşılamaları ve destekleri için çok müteşekkir olduğumu ifade etmek isterim.
Eğitime gönül vermiş özel insanlarla tanıştım ve çok mutluyum, iyi ki varlar...
Sevgilerimle,
Derya Akkaya
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder